Deși poate părea ciudat ca, un aliment menit să furnizeze energie, să fie într-o relație direct proporțională cu o tulburare manifestată prin lipsă de energie, cum este depresia, totuși studiile recente au demonstrat întocmai.
Să începem prin a spune câte ceva despre depresie.
DEFINIȚIA
Depresia este o tulburare de dispoziție care afectează întreg organismul, inclusiv starea psihică, starea emoțională și gândurile. Ea sensibilizează fiecare parte a vieții noastre. Este important de menționat că depresia nu este un defect de caracter sau o slăbiciune, ci un dezechilibru chimic ce se întâmplă în creier și care trebuie tratat.
O persoană care a trecut printr-un episod de depresie este la risc să treacă prin mai multe de-a lungul vieții. Dacă nu sunt tratate, stările depresive pot fi din ce în ce mai dese și se pot agrava.(1)
CAUZE
Depresia este cauzată de un dezechilibru chimic în creier, după cum spuneam, și tinde să fie ereditară. Se poate declanșa deasemenea în urma unor boli sau a unor evenimente din viață, sau poate să apară fără un declanșator clar.(1)
SIMPTOME ȘI DIAGNOSTIC
În cartea sa “Depresia: calea spre vindecare”(2), Dr. Neil Neddley enumeră simptomele ce apar în depresia majoră.
- tristețe profundă sau simțământ de gol interior;
- apatie;
- agitație, sau neastâmpăr;
- tulburări de somn;
- modificarea greutății corporale sau a apetitului;
- lipsă de concentrare;
- sentiment de vinovăție excesivă sau lipsă de valoare;
- gânduri morbide;
- extenuare.
Pentru diagnostic de depresie majoră, trebuie ca o persoană să aibe cel puțin 5 din cele 9 simptome pentru o perioadă de cel putin 2 săptămâni. Daca prezintă între 2 și 4 simptome pe o perioadă de 2 săptămâni, se consideră că persoana suferă de o formă ușoară de depresie.(2)
S-au efectuat mai multe studii pentru a determina o legătură între consumul de zahăr și depresie. Unul dintre ele(3) a fost efectuat la Universitatea din Navarra. Studiul nu a determinat o legatura concretă
între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și depresie, dar consumul excesiv de zahăr (produse alimentare preparate cu zahăr) a fost asociat cu un risc crescut de depresie. Un alt studiu(4) a concluzionat că un consum scăzut de zahăr este asociat cu o sănătate mai bună. Rezultatele unei meta-analize efecuată în 2019 au indicat faptul că băuturile îndulcite cu zahăr sunt asociate cu un risc moderat de depresie, dar este necesar să se efectueze și alte studii în privința aceasta. Un alt studiu efectuat pe o cohortă de peste 93000 de femei(5) a demostrat o concordanță între dieta cu un indice glicemic crescut și depresie. O dietă săracă în fructe, legume, fibre alimentare, un IMC (indice de masă corporală) crescut și activitate fizică scăzută determină un risc crescut de depresie. Atăt zahărul cât și alte alimente cu un indice glicemic crescut afectează activitatea chimică a creierului, determinând dezechilibre ce duc la depresie. În acest mecanism insulina își joacă rolul și anume ca și hormon care favorizează apariția depresiei.
Se pare ca știința actuală studiază acest subiect. Cu toate acestea, efectele zahărului asupra risclui de depresie nu sunt definitiv clarificate. Ținând cont că incidența depresiei crește, cerecetarea în continuare a acestui subiect nu este de mică importanță.
Acestea fiind spuse, probabil mă voi gândi de două ori data viitoare înainte să spun că ciocolata îmi dă enegie. Se pare ca am “șanse” să intru în depresie.
Bibliofgrafie: (1) hopkinsmedicine.org, Major depression (2) Dr. Neil Neddley, Depresia: calea spre vindecare, ed. Viață și sănătate, București 2015 (3) Almudena Sanchez-Villegas, Itziar Zazpe, Susana santiago et all, Added sugars and sugar-sweetened beverage consumption, dietary carbohydrate index and depression risk in the Seguimiento Uniersidad de Navarra (SUN) Project, British journal of nutrition, vol119 (2), january 2018, pp.2011-221. (4) Anika Knüppel, Martin J. Shipley et all, Sugar intake from sweet food and beverages, common mental disorder and depression: prospective findings from the Whitehall II study, Scientific Reports, vol. 7, art. 6287, 2017. (5) James E. Gangwisch, Lauren Hale, Lorena Garcia et all, High glycemic index diet as a risk factor for depression: analyses from the women’s health iniative, The American journal of clinical nutrition, vol102 (2), 2015, pg. 454-463. Articol de Sandra Nedelcu, dietetician- nutriționist.